sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Päätös, mikä merkitsee

Tiesitkö, että ihminen tekee jopa 60 000 päätöstä päivässä? Siis kuusikymmentätuhatta! Näiden "muutaman" lisäksi tehdään uuden vuoden aattona vielä pari päätöstä päälle. Huh huh. Valtava määrä päätöksiä yhdelle ihmiselle ja vielä yhdelle päivälle. Olisihan se hyvä, että osa näistä onnistuisikin, edes ne merkittävät uuden vuoden päätökset. Oletko koskaan miettinyt, miksi osa tekemistämme päätöksistä on ns. mitään sanomattomia, mutta osassa on aivan mielettömästi voimaa? Niin paljon, että ne oikeasti muuttavat elämäämme. Mikä juju näiden elämää muuttavien päätösten taustalla oikein on?


Kai se jo herätessä alkaa, nimittäin päätösten teko. Heräänkö nyt vai torkutanko? Istunko sängyn reunalla tovin vai lähdenko saman tien hoipertelemaan eteenpäin? Otanko ensimmäisen askeleen oikealla vai vasemmalla jalalla? Tätä rataa kun jatkaa koko päivän, niin en todellakaan ihmettele, että illalla on kasassa kymmeniä tuhansia pieniä päätöksiä. Nämä pienet päätökset ovat meille arkipäiväisiä, emmekä suurinta osaa edes tiedosta, mutta niilläkin on elämäämme iso merkitys. Merkitys tulee esiin vain isolla voluumilla eli useilla samankaltaisilla hyvillä päätöksillä ja pitkällä aikavälillä.

Kuva


Nämä kymmenettuhannet pienet päätökset eivät todellakaan ole turhia, mutta tällä kertaa en ole kiinnostunut niistä. Olen kiinnostunut niistä isoista, merkittävistä, yksittäisistä päätöksistä. Niistä, mitä tehdään harvoin ja tietoisesti, pidemmän pohdiskelun jälkeen. Niistä, jotka merkitsevät meille enemmän. Niistä, joiden hartaimmin toivomme onnistuvan.

Tällaisia isompia, meille tärkeitä, päätöksiä teemme usein vuoden vaihtuessa. Ehkä olemme jo pidempään toivoneet itsellemme jotain ja vuoden vaihtuessa on hyvä tehdä sen mukainen päätös? Ehkä kaipaamme muutosta entiseen menoon ja uusi vuosi mahdollistaa aloittamisen puhtaalta pöydältä? Tai ehkä teemme uutena vuotena lupauksia tai päätöksiä vain, koska muutkin tekevät?

Oli syy mikä tahansa, valitettavan usein nämä tekemämme hyvät päätökset kuukahtavat ennen kuin ne ehtivät kunnolla alkaakaan. Suurin osa päätöksistä on kuihtunut kasaan jo tammikuun kolmannella viikolla. Miksi ihmeessä? Miksi hyvät päätökset eivät lopulta kannakaan meitä perille? Miksi, vaikka syy päätöksen tekoon on sellainen jota todella haluamme? Mikä ihme päätöksessä menee oikein vikaan?

Itse uskon, että tällaisen "epäonnistuvan päätöksen" taustalla on ollut kyllä järkeä, mutta ei  tunnetta. Päätöksen taustalla oleva järki kantaa meitä sen ensimmäiset kaksi-kolme viikkoa, mutta vain tunne voi viedä meidät perille. Jotta merkittävät päätökset voivat onnistua, niiden taakse on saatava paljon tunnetta. Siis PALJON TUNNETTA! Itseasiassa mitä suuremman tunteen saat synnytettyä, sen varmemmin se vie sinut maaliin, olen varma siitä.

Päätöksiä pitää siis voimaannuttaa, mutta miten? Itse olen saanut tällaisilla kysymyksillä ja ajattelutavoilla lisää tunnetta isompien, minulle merkittävien, päätöksien tueksi.

  • Kerrytä mittasi täyteen. Kääntele ja vääntele asiaa, etsi suurennuslasilla kaikki huonot puolet, kokemasi vääryydet ja epäonnistuneet yritykset. Kun saat mittasi täyteen, löytyy päätöksesi takaa sellainen määrä negatiivista tunnetta, että se vie sinut varmasti pitkälle. Varo kuitenkin lipsahtamasta agren puolelle. 
  • Muistuta itseäsi rajallisuudesta: elämän, ihmissuhteen, työuran, mihin ikinä päätöksesi liittyykään. Tilaisuuksiin kannattaa tarttua, vielä kun siihen on mahdollisuus. Joskus tämä asia valkenee meille onnettomuuden, sairauden tai vastaavan kautta. Tällaisten kokemusten jälkeisistä päätöksistä ei tunnetta puutu, mutta ehkä tällä kertaa tunteen herättäjänä voikin olla vain ajatus, ei todellinen tapahtuma. 
  • Katso tulevaisuuden itseäsi. Mieti, millainen olet ja missä nykyisillä valinnoilla tulevaisuudessa? Mitä löydät edestäsi samoilla valinnoilla vuoden, kahden tai viiden vuoden päästä? Oletko tyytyväinen, suututtaako, pelottaako? Hyödynnä heräävää tunnetta päätöksen tekemisessä.
  • Mieti läheistesi elämää. Päätöksentekovaiheessa on yleensä selvää, miten se vaikuttaa omaan elämään, mutta mieti tällä kertaa, miten se vaikuttaa läheistesi elämään? Ehkä hyvän vaikutus ulottuu pidemmälle kuin vain itseesi. Vaikutusten miettiminen muiden näkökulmasta voi tuoda yllättävän paljon lisätunnetta.

Vielä on muutama päivä jäljellä voimaannuttaa omia uuden vuoden päätöksiä ja herätellä kunnon tunnetta niiden taustalle. Keskiviikkona nämä päätökset voi sitten kuuluttaa koko maailmalle ja aloittaa hieno matkan kohti omia unelmia. Toivottavasti tämä neljästoista oivallus tekee päätöksistäsi merkityksellisiä ja lopulta onnistuvia:

Tee tunteikkaita päätöksiä. Mitä suurempi tunne, sen varmemmin pääset perille. 


Tämäkin kikka on kokeilemisen arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti