torstai 17. heinäkuuta 2014

Onneksi on mistä valita

*Innostumisen akku täysi*







Jaahas, sittenhän sitä voisi miettiä lajeja, joiden pariin palata liikkumaan ja innostumaan.

Oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon erilaisia lajivaihtoehtoja on tarjolla? Määrä on nimittäin ihan järjetön. Pelkästään urheilulajeja (wikipedian lista) on yli 200. Tässä toinen urheilu- ja liikuntalajien lista, en alkanut laskemaan, osa tietty samoja. 

Näiden päälle on muut liikuntamuodot: ryhmäliikuntatunnit, liikuntavälinelajit, lajien variaatiot ja oudot erikoisuudet, kuten eukonkanto, shakkinyrkkeily jne. Kaiken kaikkiaan liikuntamuotoja on varmasti tuhansia. Uskallan taata, että tästä ei löydy syytä liikkumattomuuteen. "En nyt vain sattunut löytämään sopivan kiinnostavaa lajia" - joko lajeja ei ole oikeasti kokeillut tai on lopettanut ennen aikojaan.

Näitä listoja kun selaili, alkoi oma lajivalikoima kuulostaa tylsältä. Tämän hetkiset lajini ovat koripallo, lenkkeily, kuntosali sekä kausilajit hiihto ja pyöräily. Ryhmäliikuntatunneilla käyn pääasiassa spinningissä ja body pumpissa. Erikoisuuksia en harrasta. 

Oma liikunnan harrastaminen on kuin kaupassa käyntinikin. Sama kauppa, tuttu reitti ja aina samat ostosvalinnat. Itse en koskaan valitse mitään uutta ostoskoriin, mutta jos kaveri suosittelee tai jossain on todennut jonkun ruoan hyväksi, se saattaa päästä vakkarilistalle. Sama liikunnassa, lajivalikoima on ollut sama pitkään. Kaverin kanssa kokeilin spinningiäkin ja kun se tuntui omalta, se pääsi listoille.

Okei, tylsyydelle aion tehdä samantien jotain. Lupaan koittaa kolmea uutta lajia ennen vuoden vaihdetta. Voisin vielä kirjoittaakin näistä (epä)onnistuneista kokeiluista. Lähdetkö sinäkin mukaan kokeilemaan jotain uutta?

Vaikka nuo uudet kokeilut metsään menisivätkin, aion pitää kiinni tuosta omasta lajimäärästä. Jatkossakin harrastan 5-7 vaihtoehtoa, että pysyy liikunnan into yllä. Vaihtelu nimittäin virkistää. Tähän löytyy ihan tutkittua tietoakin: eräs uudehko suomalainen tutkimus nimittäin totesi, että kolmen tai useamman liikuntamuodon harrastaminen kuusinkertaistaa todennäköisyyden harrastaa liikuntaa vielä 20 vuoden kuluttua verrattuna niihin, jotka harrastavat vain yhtä tai kahta lajia.

Akut latautuneena startataan liikunnan harrastaminen kera kolmannen oivalluksen:
Pidä liikuntavalikoimasi kirjavana niin innostuksesi kantaa pidemmälle. Luota toimiviin vanhoihin, mutta kokeile uusia aina ajoittain.

2 kommenttia:

  1. Voisit tulla joku viikonloppu kokeilemaan sup-lautailua Tuomiojärvelle siskon kanssa :)

    VastaaPoista
  2. Hei, loistava idea! Eilen kävin tekemässä jo ekan lajikokeilun, mutta kaksi olisi vielä edessä. Eilisestä lajikokeilusta kerron piakkoin ;)

    VastaaPoista